Huybregt had drie oudere zussen, Cornelia (1800), Johanna (1801) en Janneke (Jannetje, 1805). Twee maanden voor zijn geboorte overleed zijn oudere broer Jan Johannis, op 3 maart 1807 op de leeftijd van drie jaar. Op tweejarige leeftijd (1809) kreeg Huybregt een zusje, Tannetje, gevolgd door Johanna (1813). Zijn broertje Dirk (1817) werd slechts twee jaar oud. Bij het overlijden van zijn vader Daniël (slechts 44 jaar oud), op dertienjarige leeftijd, werd Huybregt aldus de man des huizes. Wanneer hun moeder op 52-jarige leeftijd komt te overlijden op 6 juni 1829 te Oostburg, komen Huybregt (21 jaar) en zijn zussen er alleen voor te staan.
In het bevolkingsregister van die tijd treffen we aan dat Huybregt maart 1830 vertrokken is als milicien. Verder wordt vermeld dat hij ongehuwd arbeider was. Een milicien is de Franse benaming voor een dienstplichtig soldaat. Er wordt niet vermeld naar welke plaats Huybregt vertrokken is.
Op 10 mei 1832 verklaart de gouverneur van de provincie Zeeland te Middelburg dat onder het geregistreerde nummer 625 ’Hubregt Kooman’ voor de Nationale Militie is ingeschreven en ’dat hij op het trekkings Nummer 7 is ingelijfd geworden bij de Tweede Afdeling Infanterie van de Ligting van 1828’. Later wordt hij vermeld bij de Negende Afdeling Infanterie bij de ’3e Kompagnie van het 2e batallion van deze afdeling’. In 1833 werd Huybregt’s afdeling namelijk opgenomen in de 9e afdeling infanterie. Hij wordt een fuselier genoemd. Dit is de benaming voor soldaten van de infanterie, het voetvolk.
Tijdens de inschrijving bij de Nationale Militie werd het signalement opgenomen van de dienstplichtige Huybrecht:
Lengte: 1 elle, 6 palm, 3 duim, 5 streep. ;
Aangezigt: ovaal;
Voorhoofd: rond;
Oogen: blauw;
Neus: Ordinair;
Mond: idem;
Kin: rond;
Haar: blond;
Wenkbrauwen: idem.;
Merkbare teekenen: geen.
Huybregt was volgens dit oude meetstelsel rond 1800 dus 1,635 meter lang, een normale lengte voor die tijd. "Bij zijne aankomst bij het korps" wordt Huub wel ruim 3 duimen groter ingeschat en is zijn aangezicht ’blozend’.
Bron Ruben Koman